Jak powinna wyglądać dieta na trądzik?
Walka z trądzikiem potrafi być trudną i długą drogą, opartą na metodzie prób i błędów - wie o tym każdy, kto zmagał się z tą dolegliwością. Antybiotyki, silne leki sterydowe, kuracje hormonalne, to tylko niektóre z metod leczenia. Ważnym aspektem leczenia jest odkrycie przyczyny jego powstawania/ nasilania objawów, a tak się składa, że może tutaj chodzić o nieodpowiednią dietę. Dieta na trądzik może wspomóc proces leczenia i zminimalizować występujące objawy. W poniższym artykule podpowiadamy, jak powinna wyglądać taka dieta.
Słuchaj swojego organizmu
Dieta na trądzik częściowo opiera się oczywiście na wynikach przeprowadzonych badań, jednak niektóre aspekty wciąż nie są potwierdzone. Przykładowo, wiele mówi się o tym, że ostre jedzenie może powodować więcej wyprysków, ale nie ma badań, które by to potwierdziły. Dlatego tak ważne jest obserwowanie swojego organizmu - dzięki temu, możesz wychwycić, po jakim jedzeniu na twoim ciele pojawia się więcej wyprysków. Niektóre badania wskazują, że warto uważać na nadmiar soli w diecie, słodycze, a także na mleko i produkty mleczne.
Składniki, które powinna zawierać dieta na trądzik
Dieta na trądzik to nie tylko jadłospis, który poprawi twój stan skóry - to sposób na zdrowe odżywianie, które korzystnie wpłynie na cały twój organizm. Staraj się jeść raczej węglowodany złożone i dbaj o to, aby twoje posiłki miały niski indeks glikemiczny. Przyda się także kwas omega-3, który ma działanie przeciwzapalne. Warto także stosować suplementację witamin A, E i D oraz selen.