Źródła witaminy C w Twoim domu
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, gdzie znajduje się najwięcej witaminy C? Pora rozprawić się ze stereotypowym myśleniem na temat występowania kwasu askorbinowego. Jedno jest pewne, duża część produktów spożywczych znajduje się w Twojej kuchni i masz je w zasięgu ręki! Z ich pomocą możesz skomponować pełnowartościowy posiłek, który będzie cennym źródłem witaminy C. Sprawdź to!
Dlaczego warto znać źródła witaminy C?
Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwas askorbinowy bierze udział w wielu różnych procesach zachodzących w organizmie. Jest skutecznym przeciwutleniaczem, który zapobiega procesom starzenia, poprawia pracę układu krążenia i działa przeciwnowotworowo. Warto mieć na uwadze, że człowiek nie wytwarza witaminy C, dlatego powinien dostarczyć ją wraz z pożywieniem lub w postaci suplementów. Źródeł witaminy C jest sporo - zwłaszcza w owocach i warzywach.
Gdzie znaleźć witaminę C?
W tej czołówce nie może zabraknąć dzikiej róży. To zdecydowanie numer jeden pod względem zawartości witaminy C - w 100 g owoców dzikiej róży znajdziemy aż 1800 mg kwasu askorbinowego. Warto pamiętać również o czarnej porzeczce, truskawkach, cytrusach czy rokitniku. To cenne źródło witaminy C, o którym warto pamiętać podczas komponowania posiłków. W kontekście warzyw nie możemy zapominać o papryce, natce pietruszki, kapuście, pomidorach czy ziemniakach, których też nie może zabraknąć w naszym jadłospisie!